Alicen alasin jälleen kesällä 2022 - haku auki nyt!   


Kuudes Alicen alasin -suomentajapaja pidetään tänä vuonna keskiviikosta lauantaihin 8.-11.6. Urjalan Metsälinnassa. Teemana on käännöskirjan alku. Vaikka kaikki kirjat alkavat eri tavalla, kääntäjä joutuu aina ratkaisemaan, miten uusi tilanne, uudet henkilöt ja paikat esitellään niin, että suomenkielinen lukija kiinnostuu ja pääsee hyvin kyytiin. Alasimessa pohdimme nimien ja pronominien käyttöä, määräisyyttä ja epämääräisyyttä, sanajärjestyksen vaikutusta  yleensäkin ensivaikutelmia ja niihin liittyviä kielellisiä keinoja. Kokemus on osoittanut, että kirjan alun ongelmat tuottavat paljon päänvaivaa ja usein runsaasti korjauksia. Alku on ratkaisevan tärkeä, siitähän lukija päättää viitsiikö jatkaa lukemista. Siispä katse lähtöruutuun.

Kurssille voivat hakea suomentajat, jotka toimivat alalla ja ovat kääntäneet ainakin kaksi kirjaa eri tekijöiltä. Mukaan mahtuu noin kymmenen osallistujaa. Hakuaika päättyy 15.2.2022.

Jos haet Alicen alasimeen ensi kertaa, haku tapahtuu lähettämällä vapaamuotoinen esittely itsestäsi, parin sivun vapaavalintainen käännösnäyte alkuteksteineen sekä kustannustoimittajan suositus, josta käy ilmi mitä töitä olette tehneet yhdessä ja kustannustoimittajan arvio kyvyistäsi.

Jos olet jo ollut mukana jonakin aikaisempana vuonna, hakukirjeestä tulee käydä ilmi tämänhetkinen työtilanteesi ja perustelu, miksi haluat kurssille.

Kurssin hinta on 250 €. Siihen sisältyvät opetuksen lisäksi täysihoito Metsälinnan kartanossa, majoitus 2-3 hengen huoneissa sekä matkat Toijalan rautatieasemalta Metsälinnaan ja takaisin. 

Kurssille valitut lähettävät minulle alkua tekeillä olevasta kirjastaan, myös alkutekstistä. Kaikki lähtökielet sopivat, yhteisessä työskentelyssä on painopiste suomen kielessä. Valitsen teksteistä muutamia antoisimpia koko ryhmän kanssa käsiteltäväksi. Muita käsitellään pienryhmissä opponenttiperiaatteella, ja kaikista saa myös vetäjän palautteen. Klinikka-osioon voi tuoda muitakin omia lyhyitä käännöspähkinöitä. Lisäksi tehdään erilaisia käännös- ja analyysiharjoituksia. 

Kurssin järjestämisen edellytyksenä on, että viranomaismääräykset sallivat kokoontumisen. 

Hakemukset lähetetään osoitteeseen alice.leena.martin[at]gmail[piste]com viimeistään 15.2.2022. Kaikille vastataan henkilökohtaisesti ja pian hakuajan päättymisen jälkeen.

Annan mielelläni lisätietoja.

Alice Martin

Alicen alasin järjestetään Suomen Kulttuurirahaston ja Otavan kirjasäätiön tuella sekä yhteistyössä KAOS ry:n kanssa.


Comments

Popular posts from this blog

Alicen alasin tänä vuonna 14.-17.6.2020: haku auki nyt

Koulutusta käännöskirjojen toimittajille